1973 yılında İngiltere'nin AB'ye dâhil olmasıyla beraber İngiltere'nin kabul etmiş sayıldığı Ankara Antlaşması'nın en önemli maddelerinden bir tanesi "antlaşma dâhilinde bulunan ülkeler arasında bulunan o günkü uygulamaların Ankara Antlaşması devam ettiği sürece geçerliliğini koruyacağı" maddesidir.Bu bağlamda Türkiye ve İngiltere arasında o dönemde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sermaye şartı olmaksızın, serbest meslek sahibi olarak İngiltere'ye yerleşme ve kendi işini kurma imkânı veren uygulama da Ankara Antlaşması kapsamı içerisinde kaldı. Ayrıca bu uygulamaların geçerliliğinin korunması Ankara Antlaşması'nın hükümleriyle garanti altına alınmış oldu.
Bir süre devam eden bu uygulama ilerleyen yıllarda İngiliz Hükümeti tarafından durduruldu ve İngiltere'de iş kurmak isteyen yabancılara 200.000 Sterlin sermaye, en az B1 seviyesinde İngilizce bilme ve İngiltere'de ikamet eden en az 2 kişiye istihdam sağlayabilme gibi şartlar getirildi. Bu şartların getirilmesinin nedeni, İngiltere'de kendi işinin sahibi olarak çalışmak ve yaşamak isteyenlerin İngiltere'ye girişleri sınırlandırmaktı.
Bu uygulamanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsayamayacağı yönünde İngiltere İçişleri Bakanlığı (Home Office) aleyhine açılan dava Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları lehine sonuçlandı (1999). İngiltere İçişleri Bakanlığı(Home Office)'nın davayı temyiz etmesi de kararı değiştirmedi. Sonuç olarak İngiltere'de serbest meslek sahibi olarak kendi işini yapabilecek ve hayatını sürdürebilecek kadar mesleki tecrübe, dil bilgisi ve maddi yeterliliğe sahip her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı İngiltere'ye Ankara Antlaşması Vizesi dâhilinde gidebilme hakkına yeniden sahip oldu. Ayrıca 4 yılın sonunda Süresiz Oturum İzni ve toplamda 5 yılın sonunda İngiliz vatandaşlığı almak gibi geniş kapsamlı göçmenlik haklarına en kısa sürede ulaşabilmehakkına tekrardan kavuşmuş oldu.
Yukarıda bahsedildiği üzere İngiliz hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bu hakları geri vermek durumunda bırakıldı ve yine bu sebepten ötürü yapılan Ankara Anlaşması Vizesi başvurularını oldukça önyargılı bir şekilde incelemekte, gördüğü en ufak bir hata veya eksiklikte retkararı vermektedir. Ancak bu ret kararı yapılan itirazlarla olumlu sonuca dönüşebilmektedir. Bu bağlamda Ankara Antlaşması Vizesi başvurusunu bir uzman yardımıyla yapmak başvurunun olumlu sonuçlanması ve herhangi bir sebeple alınan vize reddi sonucu yapılabilecek itirazlarla haklılığın kanıtlanması ve sonucun olumlu kararla değiştirilmesi açısından oldukça önemlidir.
Ankara Anlaşması Vizesi başvuruları için 5 temel kriter vardır. Bu kriterler kısaca şunlardır;
Ankara Anlaşması Vizesi başvurularının bir uzman danışmanlığında yapılması hem başvurunun olumlu sonuçlanması hem de herhangi bir sebeple karşılaşılabilecek vizenin reddi durumuna itiraz ederek sonucun olumluyla değiştirilebilmesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Firmamızla irtibata geçmeniz halinde İngiltere ve Türkiye’de bulunan ofislerimizdeki uzman danışmanlarımız gerek Türkiye’den yapacağınız ilk başvurunuzda gerekse de İngiltere’den yapacağınız uzatma başvurularınızda size yardımcı olacaktır. Bu İngiltere vizesi türü ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak ve dosyanızı İngiltere Göçmenlik Hukuku konusunda uzman danışmanlarımızla birlikte hazırlamak için İngiltere Vizesi Danışmanlık Hattı vasıtasıyla firmamızla iletişime geçebilirsiniz.